Over uw therapeut

‘Als therapeut probeer ik de patiënten zo rustig mogelijk te behandelen en neem bijgevolg ruim de tijd voor elke behandeling. Dat wil niet zeggen dat elke behandeling totaal pijnvrij is, maar het doel blijft duidelijk: na een behandeling moet een patiënt beter en met minder pijn bewegen.’

Carl Onghena en Familie

Over mij

Mijn naam is Carl Onghena en ik ben osteopaat. Ik ben getrouwd met Ann Tilman en wij hebben 3 kinderen: Hannelore, Matthijs en Quinten genaamd.

Interesse in beweging en sport is kenmerkend voor mijn ganse leven. De opleiding Kinesitherapie verschafte mij inzicht in het bewegingsstelsel en het menselijk lichaam. Als kinesitherapeut voelde ik mij echter beperkt in de behandeling van patiënten. Bijgevolg besloot ik al snel om een aanvullende opleiding Manuele Therapie te volgen. Tot op heden blijf ik mij verdiepen in de vele aspecten die het menselijk lichaam kenmerken. Niet enkel het bewegingsapparaat, maar ook de organische functies en craniale implicaties worden in de opleiding Osteopathie uitvoerig en op een holistische wijze onder de loep genomen.

De kPNI leert me nog meer over oorzaken van  (niet) chronische ziektes. Het verschil tussen symptomen en oorzaken, kip en ei. De behandelingen worden nog complexer en dus heb ik meer tijd nodig, zeker voor een eerste behandeling. Voortaan probeer ik dan ook bij elke nieuwe patiënt een uur tot anderhalf uur uit te trekken. In de online agenda is dat nu op vrijdag.

Mijn doelstelling

Als therapeut probeer ik de patiënten zo rustig mogelijk te behandelen en neem bijgevolg ruim de tijd voor elke behandeling. Dat wil niet zeggen dat elke behandeling totaal pijnvrij is, maar het doel blijft duidelijk: na een behandeling moet een patiënt beter en met minder pijn bewegen. De meest behandelde klachten zijn rug-, nek- en hoofdpijn, maar alle klachten gerelateerd aan het bewegingsapparaat probeer ik in een holistisch perspectief te benaderen. Elke behandeling bestaat uit een volledig onderzoek om zo snel mogelijk de onderliggende oorzaken te vinden en te behandelen. Vaak is dit een vicieuze cirkel bestaande uit slechte gewoontes, houdingsafwijkingen, stress, foute voedingsgewoontes, gebrek aan beweging, etc. Indien nodig -en dit is vaak zo het geval-, geef ik de patiënt eenvoudige maar doeltreffende oefeningen mee, alsook voedingstips die gerelateerd zijn aan de klachten. In tegenstelling tot dieet gaat het hier over orgaanspecifieke voedingsleer.

Zo ben ik ook stilaan bij preventieve behandelingen terechtgekomen. Voorkomen is beter dan….   In de kPNI heb ik dan ook ‘Intermittent Living’ leren kenen. Over dit onderwerp organiseer ik workshops.

Carl Onghena Behandeling

In mijn vrije tijd

Tot slot wil ik er nog aan toevoegen dat ik een fervent fietser ben, zowel op de weg als door het bos. De Platte Tube, OSW en de veteranen van Waarloos zijn 3 wielerverenigingen waarmee ik geregeld wat kilometers probeer mee te fietsen.

Carl Onghena wielersport