Over uw therapeut

‘Als therapeut probeer ik de patiënten zo rustig mogelijk te behandelen en neem bijgevolg ruim de tijd voor elke behandeling. Dat wil niet zeggen dat elke behandeling totaal pijnvrij is, maar het doel blijft duidelijk: na een behandeling moet een patiënt beter en met minder pijn bewegen.’

Carl Onghena en Familie

Over mij

Mijn naam is Carl Onghena en ik ben osteopaat. Ik ben getrouwd met Ann Tilman en wij hebben 3 kinderen: Hannelore, Matthijs en Quinten genaamd.

Gans mijn leven wordt gekenmerkt door beweging, gezondheid en sport. De opleiding Kinesitherapie verschafte mij inzicht in het bewegingsstelsel en het menselijk lichaam. Als kinesitherapeut voelde ik me echter beperkt in de behandeling van patiënten. Bijgevolg besloot ik om een aanvullende opleiding Manuele Therapie te volgen. Mijn honger om het menselijk lichaam te doorgronden, was hiermee niet gestild. De samenhang tussen spieren, gewrichten, organen en de schedel kwam uitvoerig aan bod in de opleiding Osteopathie. Op de wisselwerking tussen klachten van het bewegingsapparaat en de organen ging ik dieper in tijdens de Orthomoleculaire Voedingsleer.

Ondertussen heb ik mij gespecialiseerd in de kPNI, klinisch-Psycho-Neuro-Immunologie. Daarbij krijgen de oorzaken van chronische ziektes een prominente plaats. De uitdaging ligt in het onderzoek naar symptomen en oorzaken, de kip en het ei. Het hoeft bijgevolg geen betoog dat anamnese en behandelingen complexer en arbeidsintensiever worden. Voor een eerste kPNI-consult voorzie ik anderhalf uur. In de online agenda kan je kiezen tussen een diepgaand holistisch onderzoek of een normale consultatie.

Omdat ik merk dat de kennis bij patiënten over de eigen gezondheid beperkt is, geef ik een aantal workshops die inzetten op preventie. Hiermee wil ik hen leren hoe je de eigen gezondheid in handen kan nemen. Tijdens deze interactieve workshops wisselen beleving en onderbouw elkaar af. Alles wat je tijdens deze workshops als positief ervaart, neem je mee naar het dagelijkse leven.

Mijn doelstelling

De klachten van een patiënt ten gronde begrijpen, is het ultieme doel van mijn behandelingen. Osteopathische technieken wisselen af met uitleg (deep learning), specifieke oefeningen, voedingsadvies, voedingssupplementen en lifestyle coaching.

Tijdens de lifestyle educatie komen o.a. houdingscorrectie, voedingsgewoontes, bewegingsadvies en ademhalingsoefeningen aan bod. De kers op de taart is de workshop tijdens dewelke ik gedurende één dag in groep praktijk en theorie over preventieve gezondheidszorg geef.

Carl Onghena Behandeling

In mijn vrije tijd

Tot slot wil ik er nog aan toevoegen dat ik een fervent fietser ben, zowel op de weg als door het bos. De Platte Tube, OSW en de veteranen van Waarloos zijn 3 wielerverenigingen waarmee ik geregeld wat kilometers probeer mee te fietsen.

Carl Onghena wielersport